Misterele Drapelului Național: Albastru, Galben, Roșu!


MIC GHID DE UTILIZARE AL…

Deși pare simplu și, dacă suntem întrebați, cu toții ne cunoaștem foarte bine drapelul, situațiile în care îl vedem arborat incorect deja devin îngrijorător de dese. Eroarea nu pare a ține cont nici de nivelul de pregătire, nici de patriotism, ci de pura … Întâmplare. „Las’ că merge și așa!” Ori, și mai rău, cel care pică în greșeală o poate comite chiar din îngrijorarea de a nu greși.
„Cum e, de fapt?” devine o întrebare chinuitoare și fără ieșire. Singura șansă rămâne… Să nimerim poziția corectă. Cum de cele mai multe ori se întâmplă ca tocmai atunci când ne bazăm mai mult pe șansă ea să ne trădeze, la fel se întâmplă și în cazul drapelului – nu știu cum se face, că alege să fie exact INVERS, deși intenția era clară – să evităm păcatul!
Cum și de ce sunt aceste trei culori, atât de simple, mai complicate decât un sistem de ecuații și cum le-am putea readuce la simplitatea lor voi încerca să descifrez în aceste rânduri.
Luați loc, pregătiți o cafea caldă, ori un pahar cu vin bun – românesc, desigur! – și să descifrăm împreună misterele drapelului național!
Nu vă pregătiți pentru o lecție, pentru că nu este. M-am scăldat în aceste îndoieli și, încet – încet, le-am priceput. Nu știu de câte ori am greșit, ori dacă. Dar știu că, deși pare imposibil, de fapt e mai ușor decât litera… H (de mână)!
Probabil mulți dintre cei care vor parcurge aceste rânduri cunosc toate acestea mai bine decât mine, pe aceștia îi rog ca, dacă am greșit, ori omis ceva, să completeze. Voi aprecia!
Trei culori cunosc pe lume: ALBASTRU, GALBEN, ROȘU!
– Așa e?!
– DA!
Nu o spun eu, ci orice dicționar, orice enciclopedie, orice site național, ori internațional, wikipedia:
„Drapelul național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Are o proporție de 2:3 între lățime și lungime.

Constituția României prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

– Păi eu știam…
Ori:
– Dar atunci DE CE SPUNEM…?
Roșu, galben și albastru?!
NU ȘTIU!
Sincer, nu știu! Nimeni în lume nu știu să enumere culorile drapelului național în altă ordine decât sunt ele afișate. Dar pot încerca să îmi explic:
Am avut un imn, „Trei culori”, care exact așa ne spunea:
„Roșu, galben și albastru
Este-al nostru tricolor.”
Ordinea culorilor preluată din cântecul patriotic de Ciprian Porumbescu, text modificat pentru imnul de stat.
Bun. și? Ce nu e bine?
În afară de faptul că toți puteam vedea că desenăm drapelul invers decât ne spune imnul… Totul e perfect! Ne-am întrebat, copii fiind, DE CE?! Probabil! Ni s-a răspuns? Probabil ni s-a răspuns ce auzim și astăzi: „Drapelul este cu albastru la catarg, dar spunem invers.”
Fără supărare, oricâți voi supăra, NU EXISTĂ AȘA CEVA!
Totul și orice trebuie să aibă un motiv logic, spunem una și facem alta, nu e puțin derutant? Ba se pare că da și chiar foarte! Pentru că nu mai reușim să găsim o cale dreaptă între cele două cărări contrarii.
Nu îl pot întreba pe Ciprian Porumbescu de ce a scris culorile în această ordine, fiind născut după 1848, dar ASTĂZI știm că:

„Totuși, decretul nr. 252 din 13/25 iulie 1848, motivat prin faptul că „nu s-a înțeles [încă] cum trebuiesc făcute stindardele naționale”, definea steagul ca având culorile dispuse pe verticală, posibil sub influența modelului francez. Nuanțele erau „albastru închis, galben deschis și roșu carmin”. În ceea ce privește ordinea, „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind”. (wikipedia)”
Și că:
„Legea nr. 75/1994 precizează că fâșiile drapelului național au culorile albastru cobalt, galben crom și roșu vermion. Publicația Album des pavillons nationaux et des marques distinctives (2000) propune echivalarea culorilor drapelului național al României cu următoarele nuanțe:


Primul și cel mai greu pas, deci, este SĂ NU MAI SPUNEM ce am învățat – evident greșit – cândva! Este un exercițiu complicat, dar nu fără izbândă. Doar UITÂND acele trei cuvinte creierul va binevoi a percepe pe deplin ce până acum (probabil) îl încurca. Încercați. Merită, vă asigur!
Dar să pornim în călătoria prin labirintul celor trei culori nărăvașe. După model francez, spunea wikipedia? Model francez vom urma! Și multe alte exemple din viața cotidiană, pe care de multe ori le-am ignorat, ori, pur și simplu, nu le-am observat.

Iată cele două drapele.

ALBASTRU, GALBEN, ROȘU BLEU, BLANC, ROUGE

Culorile se citesc de la stânga la dreapta. Așa cum citim și scriem literele.Ce știm despre afișarea corectă a drapelului?
ALBASTRU la catarg, ni s-a spus.

În afară de asta, însă, nu ni s-a mai spus nimic, ori aproape.
Ce facem când catargul lipsește?
Ei bine, iată:

1. Arborăm drapelul așa cum scriem și citim:
De la stânga la dreapta.Atenție, dacă îl arborăm la geam, ori îl desfășurăm pentru fotografie! Pentru cine îl afișăm, cine trebuie să (îl) citească? Noi, ori cineva aflat în fața noastră?
Ziua Marinei 2017
O mână de cuvinte


De sus în jos.Dar cum, se întâmplă așa ceva? Cine ar putea arbora drapelul invers?! Din păcate, DA! Iar la a doua întrebare, răspunsul este… ORICINE!


Acest drapel NU este al României!
ziare.com

ziuanews.ro
Deși aparent este corect inscripționat steagul, roșu ajunge să fie la catarg.
Soluția ar fi fost imprimarea dublă, în oglindă, a pânzei. Atunci drapelul ar fi
apărut invers pe o parte, dar nu era contrazisă regula de bază: „Albastru la catarg, roșu flutură.”Ups! Ploiești!
observatorulph.ro

Au încercat să repare greșeala, dar s-au zăpăcit și mai rău.De reținut:
– Desenăm și arborăm drapelul așa cum scriem și citim: de la stânga la dreapta!

– Ori, dacă avem nevoie, pe verticală, albastru sus.

Atenție, albastru la catarg/băț, deci imaginea de mai jos este grăitoare.
AȘA, NICIODATĂ!

– Variantă acceptată:
alba24.ro
Sau același format, pe orizontală, respectând regula:

ALBASTRU la catarg/lance/băț (respectiv SUS); ROȘU flutură. Eu voi folosi „în vânt”, fiind varianta pe care o prefer.).
De exemplu, dacă aveți un șnur tricolor și vreți să îl lipiți, ori afișa sub orice formă, aveți doar grijă să o faceți cu ALBASTRU SUS. Fără, însă, a-i atașa lance/băț!
ziare.com

2. O altă situație spinoasă apare atunci când vine vorba despre…

COCARDĂ!


Mai este nevoie să vă spun de câte ori am întâlnit-o INVERS? Pentru a vă face o idee, o simplă căutare pe Google – imagini vă va lămuri. Și am avut de răspuns aceleiași întrebări de mai sus: DE CE?
Răspunsul simplu ar fi: pentru că… AȘA ESTE!

Cum însă e greu de crezut, voi încerca să explic.
Model francez, am văzut mai sus. Să folosim, deci, acest model!

Explicația nu este mulțumitoare? Să căutăm mai departe!
Cocarda tricoloră o puteți vedea pe avioanele și elicopterele militare.
Aici: IAR99, Alouette III, C-27J Spartan și C-130 Hercules, F-16, IAR330 Puma Medevac și MIG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române.
Foto: „O mână de cuvinte”

Ori:

Ori de câte ori aveți, deci, de „fabricat” un astfel de obiect, puteți apela cu încredere la Armata României. Sunt cei de la care sigur veți primi sfatul cel bun!
Nu este suficient? Mai putem încerca și altfel!

Albastru la lance (fixat, prins), roșu în vânt (flutură liber)!
Este fraza pe care trebuie să o păstrați mereu în minte!
Acum, imaginați-vă că puneți cocarda tricoloră în vârf de lance (Albastru la lance, roșu în vânt!)

Și astfel ajungem la o altă regulă de care trebuie să ținem cont în afișarea drapelului: direcția acțiunii!
Dar până la a vorbi despre aceasta…

Atenție la siturile internet și la diverse surse de informare! Nu puține sunt cazurile în care ni s-a dovedit, în acest caz, că oficial nu înseamnă și corect! Câteva exemple:

Titlul articolului: Cum confectionam o cocarda tricolora.

drapele.ro, un site de pe care nu aș îndrăzni să comand, la nevoie…

Sau, destul de amuzant, dacă nu ar fi trist:

Ce să mai spun atunci când vine vorba despre…

Toate greșelile sunt pline de bune intenții, din păcate eșuate…

3. DIRECȚIA ACȚIUNII
Dincotro bate… vântul?!

Ei, aici lucrurile devin și mai interesante! Din păcate nu am găsit absolut nimic în presa on line, ori reglementări pe această temă, în limba română. Am găsit în schimb articole în presa franceză, vorbind despre… mașinile americane! Militare, ori sportive.

Acolo se explică ce putem cu ușurință observa cu ochiul liber și interpreta logic fără a avea nevoie de cunoașterea regulilor. Doar să vrem să observăm și să aplicăm. Deși în articolele respective se făcea referire la vehiculele americane, este o regulă aplicată în toată lumea și nu întâmplător.
Iată despre ce este vorba:

Știm că albastru trebuie să fie la catarg/lance/băț, iar roșu flutură. Eu prefer varianta: albastru la catarg; roșu în vânt!
Suntem obișnuiți să vedem și să ne imaginăm drapelul, arborat pe catarg, așa:

Dar dacă vântul bate din direcția opusă? Ori dacă noi schimbăm poziția și trecem în partea opusă a catargului? Evident îl vom vedea… Așa:

Acum imaginați-vă că dumneavoastră nu vă schimbați poziția, dar catargul se deplasează de la dreapta spre stânga (1), apoi schimbă sensul și se deplasează de la stânga spre dreapta (2).

1 2

Catarg/băț/lance… Este doar un simbol. În loc putem pune: coardă, ori pur și simplu bază, ori… suport! Mână! Gât, ori deget!

Priviți:
(Imaginile NU au fost întoarse!)

Pentru că de multe ori întrebarea ce încurcă este și revine: Dar dacă nu are CATARG?
Ei bine, când nu are, FACEM!
De orice îl prindem, orice ține un drapel, devine CATARG, ori LANCE!

Mai departe > > >

4 răspunsuri la „Misterele Drapelului Național: Albastru, Galben, Roșu!

  1. Ciprian Porumbescu nu a scris ”roșu, galben și albastru” și nici măcar ”galben”, ci ”auriu”.

    E posibil ca ordinea culorilor din poezie să o redea pe cea de pe un drapel mai vechi, de sus în jos.

  2. Corect. Dar „Ordinea culorilor preluată din cântecul patriotic de Ciprian Porumbescu, text modificat pentru imnul de stat.”, cred că e destul de clar.
    Corect și că e posibil ca ordinea să o redea pe cea a unui drapel mai vechi, dar cum nu am de unde ști și nici cum să-l întreb, mă abțin să intru în detalii despre istoria culorilor drapelelor. Nu asta îmi era intenția aici și, în afară de a ameți complet pe oricine, nu cred că ar ajuta intenției. Este despre drapelul de azi și despre faptul că pe el, cel de azi, il vedem invers de prea multe ori. Prefer să raman la subiect. Pentru o detaliere a istoriei drapelelor României îi las pe alții, sigur ar face-o mai bine ca mine. 😉

  3. Pingback: Misterele Drapelului Național: Albastru, Galben, Roșu! | un urs in oras·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.