Război şi pace în Ploieşti


Cum e să vezi brusc trei elicoptere militare, americane, înarmate până-n dinţi şi patru avioane de război deasupra capului?! Într-un oraş ca Ploieştiul, unde doar pe ecran se poate vedea aşa ceva?! Într-o zi frumoasă de primăvară, caldă şi luminoasă, calmă…

Nu ştiu!

Dar ştiu cum e să vii, din întâmplare, cu o maşină de ocazie care să te aducă până la Baza 2 Logistică ”Valahia”, tocmai atunci survolată de trei elicoptere înarmate până-n dinţi, la joasă înălţime… Şi să fii în culmea fericirii că ai aterizat la momentul potrivit!

CNATO001 Am sărit din maşină cu zâmbetul până la urechi, privind în sus către „tancul” zburător ce survola şoseaua. Nu am nici o îndoială că eram singura încântată sincer de ce vedeam, fără nici o umbră de îngrijorare.
Pentru că informaţia mi-a ajuns la urechi din surse neconvenţionale şi incompletă, abia apucasem să mă asigur că este fondată şi să sper într-o întâlnire fericită pe traseu…

NATOAproximativ 400 de militari americani, cu peste 80 de mijloace tehnice, din Batalionul 2 Cavalerie, se vor deplasa, in zilele de 13 si 14 mai, de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, la Cincu, judeţul Braşov, în vederea participării la exerciţiul „Sarmis 15”.

În localităţile Ploieşti, Sinaia şi Braşov, militarii americani, împreună cu militari români din Forţele Terestre, vor organiza activităţi de cooperare civili-militari, denumite generic „Asigurând viitorul, onorăm trecutul” (Honnoring the past as we are building the future).

În Ploieşti, miercuri, 13 mai, între orele 15.30-19.00, sunt organizate, la Mall Shopping City, o ceremonie de bun venit, o expoziţie statică a echipamentelor de luptă americane şi româneşti, un stand de promovare a carierei militare şi activităţi sportive între militarii americani şi români (meci de fotbal cu militari din Baza 2 Logistică „Valahia” din Ploieşti şi de baschet cu elevi din Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza), la baza sportivă Decathlon.

Joi, 14 mai, între orele 10.00-11.30, în Sinaia, militarii români şi americani vor omagia memoria piloţilor americani căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, la placa memorială aflată la intrarea în oraş, şi vor participa la ceremonia militară de depunere de coroane de flori la monumentul Eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial din Piaţeta Vulturii Libertăţii.

În intervalul orar 15.00-18.00, în Braşov, publicul este invitat să asiste la ceremonia de bun venit şi să vizioneze expoziţia statică a echipamentelor de luptă americane şi româneşti şi standul de promovare a carierei militare, în Piaţa Bibliotecii Judeţene George Bariţiu.

1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, România şi SUA, cu aproximativ 200 de mijloace de luptă, vor participa, în perioada 15 mai – 6 iunie, la exerciţiul multinaţional de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă „Sarmis 15”, în garnizoana Braşov şi la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu. (http://www.mediafax.ro)

Chiar direcţia din programul zilei! Aflu însă că nu se circulă în zona Albeşti, fac repede socoteala intrărilor în Ploieşti şi trag linie: rezultatul este satisfăcător! O bucăţică de coloană tot voi prinde!
Aviaţia, însă… Deşi speram să facă parte din convoi… Nu îndrăzneam să şi aştept! Surpriza a fost teribilă; efectul…

CNATO003

CNATO005

CNATO006

CNATO007

CNATO016

CNATO014
CNATO013
Fuga până acasă şi fuga înapoi, că… pierd elicopterul!
CNATO012
 DSCN1038 DSCN1030 DSCN1035

CNATO007

CNATO022

DSCN1018

CNATO027

CNATO024

DSCN1015

CNATO002 Convoiul de blindate lipseşte din fotografii doar din cauza copacilor înverziţi. Am alergat eu în papuci în faţa blocului pentru aeronave, dar până în plină stradă distanţa ar fi fost triplă iar blindatele nu prea păreau dispuse să mă aştepte… Doar le-am salutat de la balcon şi le-am făcut cu ochiul: asfaltul ăsta… n-a cunoscut blindată! Un fior de gheaţă pluteşte în aer. Pentru o secundă, Războiul însuşi apare în poarta casei!
Nu-i nimc! Mai bine un milion de asemenea treceri decât o realitate pe care sperăm a nu o trăi vreodată!
Poate şi acest fior îşi are rostul său… Poate am uitat să preţuim, la adevărata valoare, Pacea. Ni se pare a fi un drept, un fapt, aproape nici nu mai ştim că trebuie păstrată. Ba, mai mult chiar, apărată. Ploieştiul aproape a uitat că există (şi pentru ce există) armată…

Un răspuns la „Război şi pace în Ploieşti

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.