Constanţa: Mergem la Delfinariu!


Constanţa este unul dintre oraşele pe care, deşi le-am străbătut de câteva ori, le-am văzut prea puţin. Pare frumos şi foarte interesant. Din păcate, atunci când mergem pe litoral, nu pentru a vizita oraşul ne deplasăm sute de kilometri, ci pentru plajă şi nisip…

Sper ca într-o bună zi să îi pot dedica mai multe ore, merită!

Până atunci, însă, mi-am propus să revăd Delfinariul. Cu o lacrimă în colţul ochilor ce poartă amintirea lui Mark, voi zâmbi celor doi delfini „chinezeşti”: Chen-Chen şi Ni-Ni…

Nici cei doi lei de mare nu mai sunt… Între timp a trecut pe aici şi un pinguin… Se zvonea că vor fi aduse balene ucigaşe… Iar dintre cei trei delfini aduşi din China în 2010, au rămas doi.

Multe schimbări, în 14 ani!

Un singur lucru nu s-a schimbat, pentru mine. Nici de această dată nu prind o reprezentaţie în aer liber, va trebui să mai încerc!

Delfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară, prima din sud-estul Europei la acea dată şi este unicul în ţară la această oră.

Sala este micuţă, la fel şi bazinul. Aşa îmi pare mie, delfinii nu par să sufere prea mult din cauza asta!

Deşi reprezentaţia nu a început încă, spectacolul este în toi. Care este preocuparea principală a delfinilor în libertate? Joaca! Iar cele două delfinuţe se joacă, sar şi dau ture de bazin spre încântarea tuturor, cu un sfert de oră înainte de ora anunţată.
Şocul imens a fost… Preţul. 50 de lei de persoană. La prima vedere nimic deosebit, ştiind însă că înainte cu doar câteva zile biletul era 10 lei… Orice încercare de a nu lua detaliile în seamă se dovedeşte neputincioasă. Da. animalele trebuie hrănite şi îngrijite. Nu aş contesta nici sub ameninţare una ca asta. Dar… Cine şi cum a ajuns la o semenea logică de marketing?! Deşi nu îmi stă în fire, de data asta chiar pare discriminare! Eşti localnic? Poţi merge oricând la Delfinariu, iar preţul este atrăgător. Vii de la sute de kilometri, de peste munţi şi ape?! Pofteşte de scoate de patru ori mai mult din buzunar! Cu mare regret o spun… Politica asta pare elitistă şi descurajantă. Un preţ mediu pe toată durata anului cred că ar fi făcut treaba. Eventual cu reduceri ocazionale pentru localnici, de ce nu?!
Pe sistemul: nu donez, deci o voi face prin bilet, am strâns din dinţi, m-am abţinut de la prea multe gânduri – chiar doream să văd delfinii – şi am trecut de poartă.
În preţul biletului intră şi vizitarea microrezervaţiei şi nu se percepe taxă foto. Două oferte ce mai îndulcesc puţin amarul…
Pornim deci să ne plimbăm printre animăluţe. Deşi mică, grădina zoologică este destul de bogată. Nimic de comentat în ce priveşte amenajarea spaţiului şi întreţinerea. Doar cuvinte de laudă. Animalele par bine îngrijite, iar plimbarea este o plăcere.
Ăsta parcă ar şti cât am dat pe bilet…
Iar doamnele… Se tăvăleau de râs!
DSCN2364

Turturelele râzătoare

Vulpea şi enotul refuză orice chemare. Nu ştiu dacă „cuţu-cuţu” ar fi funcţionat, dar degeaba am dat târcoale, erau ca şi inexistenţi. Of, singura mea şansă de a vedea o vulpe!
Cel mai dulce animal periculos… Nu aş putea tăia căpuşorul ăsta nici pentru 5000 de euro!
Dar el ar fi în stare să mă trimită la spital…
Mda… Să-mi ţin degetele la distanţă…
„Dă-te, măi, mamă!”
Care dintre ei o fi emigrantul? Cel puţin doi ratoni zănateci au ajuns clandestin în portul Constanţa, în ultimii ani. stirileprotv.ro
Dar cea mai mare surpriză rămân zebrele! Numai pentru atât şi îmi dispare supărarea de la intrare!
Deosebite creaturi!
După asta, nu m-aş fi mirat deloc să-mi fi apărut în faţă o girafă…
Aş fi revenit să caut vulpea, să o rog să iasă, dar timpul trecuse prea repede şi se deschidea uşa Delfinariului.
Ne-am grăbit spre sală, unde Chen-Chen şi Ni-Ni stropeau cu voioşie asistenţa.
Înainte de spectacol, însă, să recapitulăm ce ştim (sau nu ştim) despre delfini:

„Delfinii devin agresivi în cazul în care oamenii încearcă să-i mângâie excesiv.

Eşuările “în masă” ale delfinilor se datorează, de obicei, “pilotajului” greşit al unui individ din grup, care este bolnav sau rănit. Delfinii acţionează după principiul “toţi pentru unul”.

Delfinul este un animal acvatic capabil să emită şi să recepţioneze semnale sonore simultane pe mai multe căi.

Media de viaţă a delfinilor este de 20 – 30 de ani.

Diferite studii făcute pe creierul delfinilor au dus la concluzia că sub raportul cerebralizării se situează pe primul loc după om.

Înotul supravegheat, alături de delfini, este folosit din ce în ce mai mult ca metodă curativă? Se cunosc astfel câteva cazuri în care mai multe persoane au fost vindecate de diferite boli după ce au înotat alături de delfini.”

stiri.apropotv.ro

www.robbybubble.ro

Nu ştiu dacă ce a urmat este corect numit „dresaj”… Cred că termenul de „coregrafie” este mai adecvat inteligenei acestor fiinţe.

delfinariu2015_0033

Din păcate algerea locului în sală a fost neinspirată… Stânga lumină, dreapta întuneric. Sfat: dacă intenţionaţi să faceţi fotografii (fără blitz!), orientaţi-vă spre unul dintre capetele bazinului.
Dacă am înţeles bine…
Ni-Ni
şi Chen-Chen!
Voi reveni? Da, cu siguranţă! Poate nu chiar luna aceasta, cum m-ar împinge o idee, dar, da! Bazinul în aer liber este în construcţie, delfinii şi antrenorii par în formă şi dornici de vizitatori. Se poate şi mai bine?! Sigur cu toţii îsi doresc asta. Delfinariul rezistă. Iar lupta nu s-a încheiat… Merită susţinut, măcar prin preţul (fluctuant) al biletului de intrare…

Un răspuns la „Constanţa: Mergem la Delfinariu!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.