Concert de motor pe aerodromul Strejnic

8 aprilie 2017

Cand Aeroclubul Romaniei se antrenează la Strejnic, cerul Ploieștiului cântă. Dacă două zile am avut loc în lojă, astăzi fac schimb: bateria incărcată, rucsacul plin și…

– După avion, la aerodrom! (Sună indicația de direcție oferită taximetristului.)

De trei zile vremea s-a jucat cu toate jucăriile din dotare: nori, vânt, ploaie, frig, chiar și fulgi de nea. Senin acum, peste un sfert de oră plină iarnă. Nori amenințători care nu reușeau, însă, să oprească antrenamentele. La limita perdelei de ploaie, piloții Aeroclubului sfidau vremea ce lua lucrurile în joacă. Nu coborau decât când condițiile deveneau imposibile, pentru a se ridica din nou de cum licărea o rază de soare, ori se ivea cel mai mic petec de cer senin.

Le cunosc deja tenacitatea și dorința de zbor, dar felul în care s-a purtat lupta cu hachițele lunii aprilie în aceste zile a fost uimitor.

Astăzi nu era mai încurajator ca ieri, dar nici mai iarna decât fusese. Dinspre munte, însă, norii nu zâmbeau deloc prietenește. Nu-i nimic, hainele de iarnă nu au fost încă puse la naftalină, le reactivăm!

*

Nici nu ajungem bine, că un concert de coarde de motor ne încântă urechile: Zlin si Extra!

George Rotaru se pregătește de decolare!
Camera e pregătită, setările făcute și înghețate (cred eu!).

Și începe – pentru mine – primul antrenament de acrofotografie (Sau fotoacrobație, nu m-am decis încă asupra termenului.) din 2017!

Planoarele, deși fără motor, cântă și ele la coardă – la coarda mosorului care le lansează!

Hawks of Romania se pregătesc de decolare: George Rotaru, Laslo Ferencz și Cristian Iorgov.

George Rotaru, Andrei Șerbu, Cristian Iorgov:

Vlad Popescu, Laszlo Ferencz, Alex Eparu:

Cerul de la verticala aerodromului este plin. Aterizări, decolări, evoluții:

Vremea nu se dezminte; e la fel de capricioasă. Minute lungi de primăvară călduroasă, urmate de frigul unei ierni ce pare a nu dori să plece. Privim crestele înzăpezite și le declarăm vinovate. Oricum, privind acești oameni ce fac păsările de metal să danseze, parcă în ciuda temperaturii scăzute, zâmbim și dansăm, deși la sol, în pasul lor.

Sunt doar ochi și urechi… Low pass!
Privesc în spate și… Ce se pregătește mă face să încurc intențiile și butonul de declanșare cu cel „time off”! Speram, visam, dar… Aici, la Strejnic!

Și nu una, ci două intersectări! George Rotaru și Laszlo Ferencz!

Îmi permit să rămân, câteva secunde, cu gura căscată… Da, n-am timp, dar măcar în gând!

Se încearcă ridicarea balonului cu aer cald. Vântul, însă, consideră că în balon e locul cel mai bun pentru el și, neînțelegând că nu de aer rece are nevoie un balon pentru a pluti, încurcă lucrurile. Ploaia, mai curioasă decât ar fi trebuit, își vâră și ea coada, ceea ce duce la abandonarea eforturilor.

Dar nimic nu împiedică derularea antrenamentelor programate.

Ioan Aviatorul

Alex Eparu și Ciprian Olteanu

Se lasă seara peste Strejnic și, odată cu ea, Hawks of Romania (Șoimii României) se pregătesc de antrenament în patru avioane: George Rotaru și Laszlo Ferencz (Extra 330SC), Cristian Iorgov (Extra 300L) și Andrei Șerbu (Zlin50).

Zlin 50?! Unde e Extra lui Andrei, cea „cu steluțe”, EWE?!
Ei bine, în… CHINA!
Da! Antrenamentele intense ale Aeroclubului, ale lotului național de acrobație, ale Hawks (motor), sunt, bineînțeles, pentru a ne încânta la show-ri, dar nu este nici pe departe unicul scop al eforturilor lor. Dacă în urmă cu doar câțiva ani România nu era de găsit între participanții la competițiile aviatice internaționale, în ultimii ani nu doar că echipa României și-a făcut loc în competiții, dar a evoluat rapid și foarte bine! Alături de un antrenor de excepție: Jurgis Kairys, campion mondial la clasa unlimited, de origine lituaniană, George Rotaru, Andrei Șerbu, Laszlo Ferencz, Dan Ștefănescu (Iacării Acrobați) și Cristian Iorgov au obținut rezultate remarcabile.
European – Advanced Aerobatic Championships de la Deva, 2015: locul 2 individual și pe echipeMondial – World Advanced Aerobatic Championships, Radom, Polonia 2016:

civa-results.com
Rezulate pentru care îi felicităm, ținându-le pumnii pentru mai departe. Privind clasamentele și participanții: SUA, Rusia, Franța și Ucraina cu 6,7, 8 oameni în echipă, România având 4, 5, sau unul singur (Laszlo Ferencz la unlimited), realizările lor ni se arată la reala valoare.
Motor, planor ori parașută, Aeroclubul României este în plină ascensiune, purtând pe aripi tricolorul în cele patru zări ale lumii.Iar acum se pregătesc pentru  Formation Aerobatic Challenge, aflat la prima ediție, din China, ce va avea loc între 29 aprilie și 1 mai. Patru dintre cele șapte avioane Extra au ajuns deja în China, trei zboară acum la Strejnic.

Camera ne tremură în mână, dar bucuria de a fi fost aici într-o zi atât de plină este mai presus de orice neajuns al naturii, iar apusul, deși friguros, a fost dintre cele mai frumoase.
Ziua de antrenament s-a încheiat, ușa hangarului se închide, dar activitatea zburătorilor României continuă. Sezonul 2017 va demara în forță, peste câteva zile!
Succes, dragi zburători! Zbor lin și aterizări sigure! Gândurile noastre bune vor pluti mereu alături de voi!

Mulțumim, Aeroclubul României și Aerodrom Strejnic! Multumim că existați!…

***

Iar a doua zi.. Când cântec de Extra se înalță pe cerul Ploieștiului…

Spectacole aeriene 2017:
Strejnic: 13 mai
Clinceni: 10 iunie
Boboc: 17 iunie
BIAS: 22 iulie
Aeromania: 19 august

Reclame