Antrenament de Craciun pe Aerodromul Strejnic


Sunt concentrați și serioși. Iubesc soarele, cerul senin și zborul îi definește. Uneori poartă un zâmbet fugar pe buze, când se îndreaptă spre aparatul de zbor ce îi așteaptă aparent cuminte, zâmbet ce înflorește când deschid cupola, după aterizare. În ochi au mereu o sclipire veselă, când își privesc avionul.
Ne încântă, îi aplaudăm, visăm. Doar unii dintre cei mulți vor avea curajul de a se avânta pe aceleași urme.
Magie? NU! Muncă!
Noroc? Nu! Determinare, concentrare, calcul!
Zei? NU! Mai mult de atât! OAMENI!
Pe scurt: Lotul Național de Acrobație Aeriană al României!
Iar astăzi, într-o zi de decembrie (28 decembrie, mai exact!) cum nu sunt multe, între Crăciun și Revelion, când aerodromul ar trebui să fie ascuns sub o pătură groasă de zăpadă, iar avioanele bine adăpostite în hangar… Strejnicul cântă!


Dacă primăvara se naște din cântec de păsări și de avioane, astăzi se întâmplă altfel: iarna nu se îndură să oprească la sol păsările de metal și le mai dăruiește câteva ore. Neplanificat în avans, ultimul antrenament din 2017 va marca și un record: va fi înregistrat în memorie ca fiind… „de Crăciun”, ori „de Revelion”?
Breșă în spațiu și timp, piloții se bucură din plin de marcarea sărbătorilor de iarnă printr-o sărbătoare a zborului. Niciodată nu e prea devreme, niciodată nu e prea mult. O decolare, o misiune, e întotdeauna binevenită.
Iar zâmbetele mulțumesc iernii.
Pe Strejnic nu se pierde timpul. Pe aerodrom, pe orice aerodrom, fiecare secunda este prețioasă. Briefing pentru piloți, orientare în teritoriu pentru noi. Antrenament în aer, dar și la sol!
Urmărim totul cu maxim interes, ca de fiecare dată.
Se verifică și încălzesc motoarele…

Și antrenamentul poate începe! Extrele 300SC intră în scenă!
Vlad-Alexandru Popescu, Alex Eparu, Teo Munteanu (White Wings/Hawks of Romania) și Ioan Ursu la manșă!

Juniorii Lotului Național, sau „Puii de Șoim”, pe numele de alint, care au pășit cu dreptul în lumea campionatelor aeriene în 2017, după cum o dovedește clasamentul final al „5th Danubia Power Aerobatic Cup, Matkópuszta Airport, 11th-15th July 2017, Intermediate”, clasament ce le-a așezat frumos în bagaje medaliile de argint și de bronz, își întind astăzi aripile spre noi victorii, sub supravegherea atentă a Șoimilor.


Prieten bun al Extrelor, la verticală, pentru primul antrenament comun… SU-31!
La manșă: Iacărul Acrobat Dan Ștefănescu!


Caii putere se încing și transpiră, în locul așteptaților fulgi de nea cad picături de sudoare.
La final de 2017 plin de evenimente la nivel național și internațional, Lotul zboară cu aceeași pasiune și dorință ca în prima zi caldă din primăvară!
Danubia Cup,


The 10th FAI European Advanced Aerobatic Championships, Chotebor, Cehia

și World Aerobatic Championships, Malelane, Africa de Sud, 9-17 Septembrie 2017, campionate europene, ori mondiale, la care echipa României, deși de cele mai multe ori depășită numeric de echipele mari ale Statelor Unite, Rusiei și Franței, a reușit să se impună, pas cu pas, împărțind podiumul cu aceștia. Din 2010 (de când am reușit să descopăr, cel puțin) își înalță avioanele tricolore pe cerul Europei și schimbă continuu istoria competițiilor aviatice internationale: George Rotaru, Andrei Șerbu, Laszlo Ferencz, Cristian Iorgov și Dan Ștefănescu!
2015

2016

Dar să nu uităm că o parte dintre membrii lotului de acrobație sunt și membri ai formației de acrobație aeriană „Hawks of Romania”(Șoimii României), formație pe care o admirăm la spectacolele aeriene. Iar aceștia au participat la prima ediție a „Formation Aerobatic Challenge”, Zhengzhou, China, de unde au revenit cu Premiul pentru Imagine!

Participarea la competiții și întreceri nu inseamnă doar bucuria de a urca pe podium. Este mai mult de atât. Toate aceste întreceri cu cei mai buni dintre cei mai buni au lăsat urme adânci asupra membrilor echipei. Iar aceste urme le putem vedea la fiecare show din țară: sunt din ce în ce mai buni ei înșiși, mai încrezători, mai puternici și mai uniți.
Iar pentru astăzi aleg un antrenament în formație. Hawks of Romania, în echipă de… 4+1!
George Rotaru, Laszlo Ferencz, Andrei Șerbu și Tavi Stavila (White Wings) !


Ultimul antrenament al anului se încheie și Extrele își reiau, cuminți, locurile din hangar.


Nu pentru mult timp, insa! Le așteaptă un an la fel de plin!
Mitinguri aeriene în țară, dar și campionate internaționale. Unde? Ei bine, tot în țară! Pentru că… Iată!

Capturi: civa-results.com
Anul acesta, Campionatul Mondial va fi la Strejnic! Și nu este singura surpriza ce ne așteaptă! Dar vom vorbi despre fiecare la momentul potrivit.
Așteptând să ni se dezvăluie componența echipei și avioanele participante (SU31 alături de Extra 300SC și 330SC?), ne eliberăm agenda pentru luna august și trimitem cele mai bune gânduri pentru aviatori!
Cer senin și zbor lin spre cele mai înalte trepte ale podiumului, dragi zburători! Felicitări pentru fiecare pas de până acum, vă ținem pumnii pentru cei din viitor!


Vouă și celor fără de care zborul nu ar fi fost niciodată posibil: echipa tehnică!

Iar pentru cei care vă întrebați cum puteți deveni aviatori, dacă este posibil, ce cale ar trebui să urmați pentru a vă împlini gândul, dumneavoastră, ori copilul dumneavoastră, iată! Răspunsul este DA! Se poate!
Mai aveți timp să vă înscrieți, până pe 2 februarie!


„Înscrierile pentru cursurile teoretice şi practice în vederea obţinerii licenţelor de paraşutist, pilot planor, pilot avion şi pilot aeronave ultrauşoare motorizate pe care le organizează Aeroclubul României se fac în perioada 8 ianuarie – 2 februarie 2018.
Cursurile teoretice se vor desfăşura în perioada 3 februarie – 6 aprilie 2018, seara şi / sau în zilele de sâmbătă şi duminică, funcţie de disponibilitatea lectorilor şi a cursanţilor, nu mai mult de 6 ore pe zi.
Pregătirea teoretică se va finaliza cu un examen de absolvire scris, din materia predată la cursurile respective, care va constitui şi criteriu de selecţie pentru admiterea la instruirea în zbor.
Tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 23 de ani sunt eligibili pentru a beneficia de cursuri gratuite (subvenţionate) pentru paraşutism, planorism şi aeronave ultrauşoare motorizate, în limita locurilor disponibile în fiecare unitate teritorială. Cursuri pentru obţinerea licenţei de pilot de avion PPL(A) se efectuează numai contra cost.
După obţinerea licenţei tinerii care prezintă aptitudini pot fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea în vederea participării la competiţii şi demonstraţii aeronautice. De asemenea, aceasta poate constitui fundamentul unei cariere profesionale în aviaţie.
Pentru aeronave ultrauşoare motorizate clasa avion ultrauşor se vor efectua înscrieri în aerocluburile teritoriale: Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj, Ploieşti şi Sibiu.
Pentru paraşutism se vor efectua înscrieri în aerocluburile teritoriale: Arad, Baia Mare (Secţia Baia Mare şi Secţia Satu Mare), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.
Pentru planorism se vor efectua înscrieri în aerocluburile teritoriale: Baia Mare (Secţia Baia Mare şi Secţia Satu Mare), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Suceava şi Târgu Mureş.
Pentru zbor cu motor (PPL(A)) se vor efectua înscrieri, numai pentru cursanţi contractanţi, în toate aerocluburile teritoriale, însă cursurile se vor efectua în una din locaţiile: Arad, Braşov, Bucureşti, Piteşti, Ploieşti sau Târgu Mureş.
Pentru a putea participa la cursuri, doritorii trebuie să se prezinte în perioada specificată la locaţiile în care se fac înscrieri pentru fiecare Aeroclub Teritorial în parte. Acolo vor primi lămuriri suplimentare şi o seamă de formulare pe care vor trebui să le completeze, să le semneze şi să le depună (cerere de înscriere, cerere de legitimare, fişă de înscriere) până la data începerii cursurilor teoretice.
Pe lângă celelalte documente, candidaţii minori vor trebui să depună şi un consimţământ notarial din partea părinţilor sau al tutorelui legal.
Suplimentar, toţi candidaţii care se înscriu la disciplina paraşutism vor trebui să depună, până la data de 3 februarie 2018, o adeverinţă medicală care să ateste că sunt apţi pentru activitate de pregătire fizică deoarece vor avea de susţinut un examen de aptitudine fizică care este eliminatoriu înainte de începerea cursului, iar pe parcurs vor efectua şi ore de pregătire fizică.
Toţi candidaţii vor trebui ca până la data începerii cursurilor teoretice să achite fie taxa anuală de legitimare, care este în valoare de 15 euro – în cazul cursanţilor subvenţionaţi, fie contravaloarea cursului teoretic – în cazul cursanţilor contractanţi.
Toţi cursanţii vor trebui să depună, până la data de 13 aprilie 2018, o copie a certificatului de aptitudine medicală obţinut în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.
Lista centrelor şi examinatorilor aeromedicali autorizaţi să emită certificate de aptitudine medicală poate fi accesată la:
http://www.caa.ro/media/docs/Lista_AeMC_AME_decembrie.pdf”
DIRECTOR GENERAL
George ROTARU

Pentru detalii și raspunsuri la întrebări frecvente:
https://www.facebook.com/notes/aeroclubul-româniei/înscriere-la-cursurile-de-zbor-2018-întrebări-frecvente/1777839342235823/